Hajnóczy-barlang

Hajnóczy-barlang – kürtőmászás és feltárás

A Dél-nyugati Bükkben Odorvár közelében található, 1982-ben fokozottan védetté nyilvánított Hajnóczy-barlangot a Tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium diákjai fedezték fel 1971-ben. Az immár több mint 4 évtizede tartó kutatások eredményeként a hegység jelentős hosszúságú és szépségű barlangrendszerét tárták fel.
Egyesületünk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából  2003 februárjában kezdte meg a barlang részletes térképének elkészítését, ami az akkori információk szerint 2300 m hosszú volt. A 2005 októberére befejezett munka eredményeként kiderült, hogy a barlangrendszer hossza 4137 m, amiből 374 m új járatot Egyesületünk fedezett fel.

Pin It

Hajnóczy-barlang térképezése

Az ARIADNE Karszt- és Barlangkutató Egyesület 2003 február és 2005 októbere közötti időszakban összesen 11 résztvevővel 46 alkalommal 1504 terepi munkaóra alatt térképezte fel a Hajnóczy-barlangot. A 2300 méter hosszúnak becsült barlang az új mérések és feltárások eredményeként 4137m hosszú és 126m (+45m / -81m) vertikális kiterjedésű lett.

Pin It

Hajnóczy-barlang – leírás és túrakalauz

Az Ódor-vártól DNy-ra meredek ösvényen ereszkedhetünk le a barlang bejáratához, mely a hegy D-i oldalában, sziklafalak aljában 460 m tszf. magasságban található, előtte kis vízszintesebb térséggel. A felszínről jelentéktelennek tűnő, 1 m magas, 0,5 m széles sziklanyíláson lecsúszva, rögtön egy masszív, bebetonozott vasajtóhoz érünk. Ha sikerült a zárat kinyitni, bekúszhatunk egy néhány méteres alacsony járatba, miközben áthaladunk egy korábbi lezárás keretén is, majd egy fél méter átmérőjű kerek vascsőhöz jutunk. Ez a mesterséges szűkület szintén egy régebbi lezárás maradványa. A cső után szűk 2,5 m mély aknácskán kell lemászni egy poros fülkébe, ahonnan újabb letörés vezet le a Niagara nevezetű ferde falhoz, ami egyben fő elágazási pont.

Pin It