Mozga Attila - tag

Mozga Attila - barlangász

 2012 Tavaszán 47 évesen ismerkedtem meg a barlangászással.

Baradla-barlangba szerettem volna menni. 2 hónapig keresgéltem az ismerőseim között, hátha találok barlangászt. Csak áttételesen lett kapcsolatom. A TBE. egyesületet ajánlották, de akkor nem tudtam velük menni. Viszont megbeszéltem a következő túrát.

2 hét múlva Bakonyba a Csengő-zsombolyba mentünk. Életem első kúszós mászós barlangja ahol csak mászni kellett, 133 méter mélyen volt az alja. Tériszonyomat és enyhe klausztrofóbiámat leküzdve elég simán megcsináltam. Azt gondoltam jó kondiban vagyok. Utána még délután átmentünk a Bongó-zsombolyba. Másnap reggel a sarkamtól a fülem vonaláig minden izmomat, porcikámat éreztem. Egész életemben sportoltam, de ilyen még sosem volt.

Ekkor döntöttem el, hogy barlangászni fogok. Ettől kezdve minden alkalmat kihasználtam, hogy mehessek a föld alá. Volt, hogy heti 3-4 alkalommal is lejutottam. Eddig közel 60 barlangban jártam, rengeteg szépséget, csodát láttam. Gyorsan gyűltek az ismerősök, barátok. 2012 nyarán részt vettem a Szépvölgyi kutatótáborban. Szerencsémre pont a kutatásvezetővel szálltam le a Hideg-lyuk régi részébe. 3 órás fejfeletti bontással sikerült egy omladékot kiszedi és megnyílt egy kis terem. Mint kezdő barlangász én mászhattam fel elsőként a terembe. Hihetetlen érzés volt, hiszen ott még ember sosem járt előttem.

Azóta rendszeresen több csoporttal is járok kutatni, barlangtúrázni.

2012 őszén volt egy nyílt nap az Özséb-barlangba. Ottani szervezővel megbeszéltem, hogy a következő kutatásra szívesen mennék.

Kalandos volt, Klastrom puszta felett bolyongtam a szirteken. Hangokat követve sikerült rájuk találnom a Kürtős-barlangnál. Ott találkoztam az Ariadne egyesület 2 tagjával, Ádámmal és Istvánnal. Utána már a pilisbe is rendszeresen jártam kutatni. Mivel nagyon jó a társaság ezért örömmel mentem velük mindenhova, mint külsős. Hivatalosan 2014 őszén lettem az egyesület tagja.

2014 tavaszán a TBE egyesületnél alapfokú barlangjáró tanfolyamot sikeresen elvégeztem.

Szeretem a természetet, túrázást, bringázást, ferrátázást, stb. de első helyen a barlangászás van. :) Ez egy gyönyörű, embert próbáló sport.. ( még akkor is ha néha nyakig sárosan, vizesen, vacogunk a mélyben ). :)

 

Pin It
Kategória: