Rejtekút-Legény-barlang átmenőtúra

Péntek: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Szombat: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Vasárnap: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Egy ritkán járt, de annál több kalandot ígérő útvonal a cseppkövekben gazdag Rejtekút-barlangon át. Külön érdekesség, hogy itt volt 2010-ben a nagy barlangösszekötésünk.

Útvonal: Rejtekút-barlang-Expressz-járat-Patakos-ág

Túra leírása: A találkozási ponttól néhány perces gyaloglással érjük el az 1999-ben felfedezett Rejtekút-barlang bejáratát. Az ajtó után omladéktömbök között kell lemásznunk, míg egy terembe érünk. Innen tágas 8 méteres akna vezet le a következő terembe, ahová létrán kényelmesen tudunk lemászni. Innen bujkálós járatok következnek, míg végül elérjük az újabb részek bejáratát.  Itt a Mandula nevezetű szűkület jelenthet problémát a testesebb barlangászoknak. Rövid út után a 2010-ben feltárt Express-járatba mászunk le egy szűk hasadékból nyíló 10 méteres aknán, melyben létra található. Innen cseppkövekben gazdag kényelmes részek következnek. A járat végén szűk, sáros kukacjáratban érjük el azt a pontot, ahol 2010. december 12-én összekötöttük a Vacska-Rejtekút-barlangrendszert a Leány-Legény-Ariadne-barlangrendszerrel. Itt érünk át a Legény-barlangba, ahol a Patakos-ág nevezetű szűk kis járaton át megyünk ki a felszínre. Ezek a részek is nagyon sárosak. Itt található a Bendő nevű, kb 30 cm széles hasadék jellegű szűkület. Ha ezen átküzdöttük magunkat már csak pár perc és a Legény-barlang előcsarnokába érünk.

Comments powered by CComment

Kategória: