Legény-barlang Cherubion túra

Túravezető: Varga Gáborcherubionterkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Könnyű

Létszám: 6 fő

Péntek: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Szombat: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Vasárnap: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Előcsarnok-Potya-út-Középső-terem-Betyár-lyuk kerülő-Belső-terem-Leon Silver-terem-Fátyol-terem-H-kürtő-Lehel-kürtője-Belső-terem-Metál-ág-Vörös-terem

Túra leírása: A találkozó ponttól néhány perces sétával érjük el a Legény-barlang bejárati termét, ahonnan a bejárat közeli már 100 éve ismert Középső-terembe megyünk tovább. Ebből a teremből nyílik a hírhedt Betyár-lyuk. A szűk szorított most már kényelmes átjárón lehet megkerülni, így a barlang felső részei könnyen megközelíthetővé váltak. Rövid útvonalon jutunk be a Belső-terembe, ahol nagyobb fehér cseppkőlefolyást nézhetünk meg. 2014-ben nagynyomású mosóval tisztítottuk a cseppköveket, így a barlang több szakasza nyerhette vissza eredeti szépségét. Ebből a teremből indul az 1994-ben felfedezett Cherubion nevezetű ág. Hírhedt volt sáros, vizes szűkületeiről. Ez volt az-az ág ahová sosem vittünk le senkit. Óvtunk ettől mindenkit saját érdekében és mi is egyre ritkábban kutattunk ott. Pedig látványos, szép járatok találhatók benne. Aztán nekiálltunk megszüntetni a szűkületeket és biztosítottuk az omlásveszélyes, sáros átjárókat. Mára elértük, hogy egy kényelmes és élvezetes túrát lehet itt tenni és sokkal könnyebben tudjuk ezt a távoli pontot kutatni. Az első termébe is egy vizes szűkütet vezetett, most néhány lépéssel meghajolva juthatunk be a Leon Silver-terembe, ahol szép cseppköveket láthatunk. Tovább újabb biztosított átjáró következik ami az igen kellemetlen Féreg-út nevezetű szűkületet kerüli meg.Az egyik legszebb cseppköves terem a Fátyol-terem ahol szép fehér cseppkőlefolyást, álló és függő cseppköveket láthatunk. Innen indul a Majom-csapda nevezetű járat, de ne ijedjünk meg, nem arra vezet a túra. A kényelmesebb Rózsaszín párduc-folyosóba megyünk át. Onnan kisebb mászásokkal a H-kürtőn keresztül lépőfokokkal biztosított kürtőmászással jutunk fel a Lehel-kürtőhöz. A 30 méter magas hasadék a túra leglátványosabb része, igazi térélmény. Most már kényelmesen létrán mászhatunk fel a tetejébe, ahol egy szép kis cseppköves terem található. A Liget nevezetű kis terem jelenti a túra végpontját, innen ugyanazon az útvonalon mint jöttünk megyünk vissza a Belső-terembe. Ebből a teremből nyílik a tavalyi évben talált 400 méter hosszú Metál-ág. Hogy megóvjuk a fehér cseppkőfalat létra ás áthidalás vezet át felette a sártól pedig nejlon fólia védi. Kisebb szűkült után ( kb 90 kg-os barlangászig kompatibilis) érünk az első terembe, ahonnan több kisebb kürtő is indul. Cseppköveket szép oldás formákat láthatunk itt. Innen kisebb átbújó és szép zöld vízfelszínt pillantunk meg. Cseppköves kis tavacska mellett tudunk átmászni. Vízállástól függően, néha a vízbe is bele kell lépni. A túránk vége pedig egy nagyobb terem, ahonnan szintén több kürtő vezet a magasba egy akna pedig a mélybe. Az aljzat még a természetes, érintetlen, le van kerítve, ezért csak egy kőkupacról lehet körbenézni. Innen indulunk vissza a Belső-terembe, majd át a Vörös-terembe. A terem látványos vörös cseppkőlefolyásról és az aljzatot borító vörös cseppkövekről kapta a nevét. Érdekesség, hogy a vörös színt nem vas, hanem denevér guanó adja. A túra innen tér vissza a felszínre.

Pin It

Comments powered by CComment

Kategória: